När jag precis hade flyttat hemifrån och inte hade den kunskapen jag har idag låg fokuset på att hitta billigast möjliga när jag irrade runt i mataffären. Då valde jag ofta kvantitet framför kvalité eftersom det i regel passar plånboken bättre. Jag hade då ingen aning om att det skiljer så otroligt mycket på innehållet i olika matvaror och tänker mig att det är många av er som vill lära er mer om detta. Dagens utbud gör det till djungel och jag förstår att vi inte kan köpa ekologiskt och närproducerat till hundra procent men genom att bara läsa på innehåll, kilopris och ingredienser så kan vi iallfall få göra ett val och kanske prioritera om ibland. Först ut är MAJONÄS: Denna burken är tillverkad i tyskland, kostar tio kronor och innehåller 13 ingredienser varav rapsolja och vatten är största delen. Andra ingredienser heter så otäcka namn som "modifierad majsstärkelse" och stabiliseringsmedel gjort på "guarkärnmjöl", "fruktkärnmjöl" och "xantangummi". Denna burken är tillverkad i sverige,, kostar 25 kronor och är kravmärkt med ekologiska ingredienser. Den innehåller 7 ingredienser varav de två första är rapsolja och äggula. Andra heter senap, salt och socker. Denna innehåller också ett stabiliseringsnummer men produkten är samtidigt kravmärkt och ekologisk. Vilken skulle ni välja? Läser ni på ingredienserna när ni handlar? -