Sandra frågar Jag undrar om du någonsin äter typ lösgodis? Jag älskar lösgodis men kan verkligen inte äta det då jag får så mycket ångest. Det känns så onyttigt och dåligt för kroppen. Och det hjälper inte att det har blivit så extrem stor hälsotrend att äta så rent och naturligt. Sen har jag en annan fråga, ska du bli eller är du typ vegetarian? Funderar du på att utesluta mjölk produkter och kött osv? Fia säger: Det borde vara självklart att du kan äta lösgodis som du älskar. Det är så fel att vi blivit så uppskrämda från att äta sådant vi tycker om, även om det ibland inte är det mest optimala näringsmässigt, men hur mycket är egentligen det. Vi behöver äta varierat och inte bara fokusera på det som är nyttigast. Att sträva efter att äta 100% rent blir aldrig sunt eller bra. Det skapar ångest och kan leda till att du hamnar i destruktiva tankar som skadar dig. Jag äter allt som jag älskar. Det handlar mer om tajming och mängder än att tro att vi aldrig kan äta något "onyttigt". När vi har en sund grund behöver vi inte fundera så mycket på hur nyttigt något är. Just lösgodis är inte min favorit men kanelbullar, choklad och fikabröd tackar jag sällan nej till. Behöver min fika för att trivas. Vill verkligen inte utesluta något i min kost eller sätta upp några förbud. Strävar inte efter att utesluta kött eller någon grupp av livsmedel. Tycker om att äta varierat och få ny inspiration. Vill uppmuntra till att äta mer vegetariskt men det betyder inte att jag ska bli vegetarian. Är övertygad om att lite av allt är en bra linje att gå efter. Tycker alldeles för mycket om mat för att sätta förbud och utesluta något. Förbud skapar ofta mer problem och ångest än det gör nytta så det vill jag inte heller ge mig själv. För mig är en sund mathållning ungefär såhär: - Kroppens behov och förbrukning styr snarare än känslor. - En dag innebär frukost, lunch, middag och x-antal mellanmål. - Det är en självklarhet att äta frukt, grönsaker och bär dagligen. - Det finns en nyfikenhet för att prova livsmedel, rätter och recept. - Influenser från nya trender välkomnas och används som inspiration men tar inte över. - Det är en självklarhet att äta sig mätt och det finns förståelse för att mättnad och hunger kan variera från dag till dag. - Äter medvetet vilket innebär att en lyssnar på kroppens signaler, mättnad och behov och inte stressar genom måltiderna. - Även traditionella sötsaker som fikabröd på socker och mjöl har en självklar och okomplicerad plats och njuts av när suget finns. - Tankar på mat och ätande är på en nödvändig nivå vilket innebär att det inte funderas på mer än i samband med måltider eller tillagning. - Äter varierat, vilket lika mycket betyder prova olika mjöl som dinkelmjöl eller kokosmjöl till en pajbotten som att äta olika typer av mellanmål. Hur beskriver ni en sund mathållning? Är ni där ni vill vara?