Såg Debatt som sändes i veckan och vill dela med mig av några tankar och funderingar. . - Många LCHF:are har en tendens att få det att låta som att "vi som äter kolhydrater" frossar i socker och snabba kolhydrater. Det finns mängder med människor som äter en kost som är balanserad mellan fett, protein och långsamma kolhydrater. Eftersom det finns både långsamma och snabba kolhydarter och tusen olika effekter av hur man fördelar dem blir det en förenklad bild att dela det i två läger (lchf mot kolhydraterna) . - Det borde vara en vedertagen sanning att vi alla är olika vilket betyder att vi alla behöver äta olika. Vissa mår uppenbart bra av att styra in på LCHF, andra inte. Vissa har aktiva yrken, stillasittande dagar, tränar massor eller lite osv osv. Var och en får äta hur de vill så länge varje person utgår från sin egen vardag och verklighet. Det är logiskt att en person som sitter 90% av sina dagar inte behöver lika mycket kolhydrater som en som har ett aktivt yrke och t.ex springer i trappor hela dagarna. Sedan väljer personerna själv hur de vill äta men de bör inte igår från samma grund eftersom de lever olika liv. . - Det finns mängder med forskning inom kost och något av det vi alla borde komma överens om är att det vi äter för mycket av är inte bra. Oavsett om du äter äpplen, kött, nötter eller vad som helst så är för stora mängder inte bra. . - Ska någon börja på en diet eller få en kickstart så är just information så otroligt viktigt. Jag har mött personer som har börjat på LCHF för att gå ner i vikt men tolkat det rakt av: lite kolhydarter och mycket fett. En person hade tolkat det så att han skippade frukost, drack en liter vispgrädde med vaniljstång till lunch och sedan en biff med bea till middag. Han var överlycklig för att han blev smalare men vad spelar det för roll i slutändan när hans kropp blir tilltäppt av allt mättat fett. . - Vi kan alla vara överens om att det är hemskt att svenska barns kost idag består till en fjärdedel av socker och snabba kolhydrater. Men det behöver inte betyda att vi måste ta till en diet eller metod för att förändra det. Det är varje persons ansvar att lägga en stund på mat och matlagning för att få en bra hälsa. Väljer vi alltid snabba och osunda alternativ så får det konsekvenser för vår hälsa. . - Vad jag har förstått finns det lika många varianter av LCHF som det finns LCHF:are. Vissa äter mer ekologiskt, andra mer grädde och feta produkter, vissa äter inte så mycket fett alls, vissa äter LCHF på veckodagar, andra äter grönsaker och frukt men med mer fett osv. I grund och botten är det varje persons tolkning av ett budskap. Det är många som äter kolhydrater som äter helt olika. Vissa äter bara fullkorn, andra inte alls, vissa äter socker varje dag, andra ibland eller aldrig, någon äter ingen frukt, andra äter mycket rotfrukter osv. I grund och botten så blir ju även det en kosthållning. . Det viktigaste är väl att varje person trivs med sin kost och utgår från det den mår bäst av? Hur resonerar ni kring ämnet? .