Önskerubrik: "Ta vara på rester": Det här med att slänga mat är ett stort problem i vårt land. Enligt otaliga undersökningar så slänger vi miljontals ton med mat varje år. Det är inte annat än skrämmande. Jag har märkt att det här med "bäst före-datum" är en bov i dramat då vi verkar ha olika relation till det. En del slänger mjölken dagen innan den går ut eller slänger den helt oöppnad för att den går ut i morgon utan att smaka eller lukta på den. Det är som att "bäst före" har blivit "släng direkt annars blir du sjuk" vilket är synd eftersom produkterna håller flera dagar även efter bäst före-datumet. Många av oss glömmer att smaka, lukta och se vilket gör att vi varje vecka slänger felfri mat. Här hemma försöker vi alltid ta vara på det som finns, gör ofta skafferirens och försöker att slänga minimala mängder. Vi äter alltid rester i matlådorna och låter kylskåpet och frysen tömmas nästan helt med jämna mellanrum. Här kommer några tips så vi kan ta vara på våra rester och slippa slänga: - Fördela i matlådor och frys in dem du inte vill äta inom ett par dagar. - Ta det som går på mackan eller i omeletten dagen efter. - Har du grönsaker/frukt som håller på att bli gamla = Gör en stor matsallad. - Utgå från ingedienserna du har hemma när du bestämmer vad du ska äta istället för att handla allt nytt. - Gör matmuffins med äggbas och fyll dem med dina rester. - Har du massa mat över = bjud hem vännerna på restkalas eller ge bort till någon som behöver det. - Variera din frukost efter det som finns. - Håll dig till listan när du handlar och planera måltiderna så slipper du handla för mycket. Hur ser ni på detta? Slänger ni mycket mat? Har ni fler tips på hur vi kan ta vara på rester?