Det här inlägget är från arkivet, men ständigt aktuellt så lyfter det igen: Jag skrev det här inlägget som en påminnelse om att våga äta mat. En del tyckte att det var trist att jag skriver att jag äter mer än det som syns på bild för att då mängder kom in. Jag köper det. Men faktum är att vi lär oss att äta för lite, och får beröm för det, och den kulturen skadar oss. Vi lär oss att det är dåligt att äta mat, att man ska äta minimalt med mat och att man ska hålla igen om man exempelvis ska ut på middag på kvällen. Att mat är något som ska begränsas - då är man duktig. Helst bara en sallad till lunch och liknande. Någon skrev att alla inte kan äta som jag och det har jag heller aldrig påstått. Mitt budskap är rakt igenom att lyssna mer på sig själv och sin egen kropp, oavsett om det gäller mat, träning, återhämtning, stress, karriär - livet helt enkelt. Poängen med att påminna om att man äter mer än det syns på någon bild är att påminna om att äta sig mätt på mat. Att inte hålla igen. Att vi behöver äta oss mätta för att orka. För det är skillnad på att äta sig mätt och att äta sig proppmätt. Någon skrev att om man äter så mycket mat så kan man upp i vikt. Jag vill säga tvärtom. Problemet idag är inte att människor äter för mycket vanlig mat och blir överviktiga. Jag vågar påstå att problemet är att vi äter för LITE vanlig mat och för mycket annat. Om det är något som får oss att gå upp i vikt eller ger oss osunda vanor så är det snarare att äta för lite lagad mat så man inte blir mätt (återigen, skillnad på att äta sig mätt och proppmätt) och därmed går runt med sötsug, dricker energirika drycker, äter oregelbundet, småäter, straffar sig med mat, belönar sig med mat, dricker för mycket alkohol, inte lyssnar på kroppens signaler om mättnad och hunger, lever med konstant stress, håller igen på dagen vilket leder till att man trycker i sig middag och annat, väljer skräpmat för att suget tar över eller i värsta fall hetsäter ... och liknande. Att äta sig mätt, varken mer eller mindre, på hemlagad mat är inte det som får oss att gå upp i vikt eller som skapar en osund relation till mat. Snarare tvärtom. Jag möter gång på gång människor som äter för lite mat och därför alltid går hungriga och tampas med sötsug och stress kring maten. Att äta sig mätt på vanlig mat är inte problemet. Jag tror att många behöver fundera över vad man anser ryms inom begreppet "vanlig mat" och att börja lyssna in sin egen kropps signaler om hunger och mättnad. Det kan vara en början.