Hittade den här texten från 2015 och tänker att den är värd att lyfta igen. För det här med vad som är en sund mathållning är fortfarande svårt, förvirrande och något som ni ställer många frågor om. Här är den igen: Jag tänker att vi behöver prata om det här med vad en sund mathållning är. För vad är det? Är en sund mathållning att äta "perfekt"? Vad är ens perfekt? Inga spontana middagar, inget tveksamt fett, nolltolerans till socker och inget som har för mycket kolhydrater? Eller är en sund mathållning att äta det som får en att känna sig energisk på dagarna, bidrar till att humöret svävar stabilt och ger energi till livet? Min utgångspunkt är att jag äter sådant jag verkligen tycker om. Det handlar mer om tajming och mängder än att fundera på om att jag aldrig kan äta något ”onyttigt”. Jag är övertygad om att en bra grund är tillräckligt för att skapa balans. Jag utesluter inte något ur min kost och jag vägrar sätta upp förbud. Ibland snöar jag in på olika saker som jag tycker är extra gott i perioder. Ibland äter jag inte kött på en hel vecka och ibland äter jag tre croissanter på helgen. För mig skapar det balans och en okomplicerad relation till mat. För mig är en sund mathållning ungefär såhär: – Det finns en nyfikenhet för att prova livsmedel, rätter och recept. – En dags måltider innebär frukost, lunch, middag och några mellanmål. – Kroppens behov och förbrukning styr vad jag äter snarare än mina känslor. – Jag gör mitt bästa för att äta frukt, grönsaker och bär i olika former dagligen. – Inspiration från nya trender välkomnas men tar inte över och leder till destruktiva förbud. – Jag äter tills jag blir mätt och det finns en förståelse för att mättnad och hunger kan variera från dag till dag. – Även traditionella sötsaker som fikabröd med socker och mjöl har en självklar plats och njuts av när suget finns. – Äter medvetet vilket innebär att jag lyssnar på kroppens signaler, mättnad och behov och inte stressar genom måltiderna. – Tankar på mat och ätande är på en nödvändig nivå vilket innebär att det inte funderas på mer än i samband med måltider, handling eller tillagning. – Äter varierat, vilket lika mycket betyder prova olika mjöl som dinkelmjöl eller mandelmjöl till en pajbotten som att äta något glutenfritt, något med socker, något sockerfritt osv. För att skapa balans. Hur beskriver ni er version av en sund mathållning? Är ni där ni vill vara? Har ni några frågor i ämnet så ställ dem så lyfter jag dem i ett eget inlägg.