Vi är många som strävar efter att vara hälsosamma. Vi vill ta hand om våra kroppar, träna regelbundet, gör vårt bästa för att äta bra mat och utgå från hälsosamma val. Att göra det är något positivt och bra för både kropp och själ. Det gör att vi blir starkare och mår bättre. Men vart går gränsen? Det är faktiskt möjligt att bli för hälsosam. Det går att ta i för mycket och det går till och med att bli sjuk av allt det hälsosamma. En del blir så sjuka i ätstörningar att de dör. Det är ett skrämmande faktum. Ändå är det många som passerar gränsen för vad hälsosam är, som glömmer att det går att göra för mycket. Jag tror att gränsen går någonstans där när en börjar tänka för mycket på varje detalj - när varje val får orimligt stor betydelse. När valet inte längre är fritt utan liknar ett tvång. När den fantastiska och söta smaken av en riktigt saftig kanelbulle knappt hinner landa innan den trängs bort av dåligt samvete, ångest och tankar om att den måste kompenseras med träning. Jag tror att en passerar gränsen när känslan av att "aldrig vara tillräckligt hälsosam" eller "borde alltid träna mer" tar över. Det är då det blir farligt. När vi förföljs av dåligt samvete, när tankar om perfektion smyger sig på och när maten inte längre fylls av glädje, njutning och det sociala. När mat blir prestation och höjer självkänslan är vi illa ute. Mat bör inte handla om perfektion eller allt eller inget. Mat bör vara lika mycket hälsosamma val som njutning och energi. Jag vill påminna om detta om och om igen - sträva inte efter att äta 100% nyttigt. Sätt inte upp mål där du ska träna och äta "perfekt". Uteslut inte livsmedel om du inte har en faktisk intolerans eller sjukdom. Var rädd om dig själv. Sträva efter balans och kom ihåg att leva också.