Det hade varit spännande att se vad du alltid har i ditt skafferi! Vad man kan ha för bas för att göra det lättare för sig själv att göra bra val när man ska äta/laga mat. Ungefär såhär: Diverse gryn, mathavre, ris, kokosmjölk, krossade tomater, potatis eller rotfrukter, knäckebröd, musli, finn crisp, crosstinis eller tacochips för spontan plockmat, diverse frön och nötter, hampaprotein och mängder med bakrelaterade ting som honung, olika mjöler, kakao, kryddor och kokossocker. Även traditionellt vetemjöl och strösocker finns för att stilla eventuella baksug. Med detta går det alltid att slänga ihop diverse ätbara saker utan att behöva handla så mycket. Jag tänker alldeles för mycket på vad jag äter vilket tar fruktansvärt mycket energi. Visst är det bra att äta nyttigt men jag kan inte slappna av och äta nåt onyttigt. Hur ska jag sluta med det? Det är svårt att säga när jag inte vet vilken nivå det här är på. Men det är viktigt att ta på allvar och bryta direkt innan det utvecklas till mani eller ätstörning. Ta kontakt med någon du litar på, eventuellt samtalshjälp. Du behöver få hjälp med detta direkt även om det känns som att det "inte är en stor grej" nu. Mat bör ge energi, inte ta energi. Läs gärna ett äldre inlägg om ämnet matångest, klicka HÄR! Jag är långtidsskadad. Hur håller jag tålamodet uppe? Det är svårt att hålla skenet uppe när en inte känner några framsteg och när en samtidigt så gärna vill röra på sig som en tidigare kunnat. Finns det någon form av rehabträning du kan göra så planera in det. Ofta går det att göra någonting för att slippa bli helt inaktiv. Har du knäproblem kan du i viss mån träna överkroppen och på så sätt hålla igång. Gör det du kan och gör det i korta intervaller så det inte blir en långvarig belastning på kroppen. Sätt upp delmål som du vill klara av så blir det lättare att även se de små framstegen. ,. foto Erik Dilexit och kläder Kari Traa.