Jag är inne i period av att experimentera med naturligt glutenfria mjöler. Inte för att jag plötsligt ska börja äta bara glutenfritt, det är bara så väldigt roligt att testa sig fram i köket och hitta nya kombinationer. Den här gången blev det en limpa med en bas av bovetemjöl och filmjölk som blev helt klart över förväntan. Alltså, den blev riktigt brödig, helt sjukt god att rosta och fick en perfekt knaprig kant som dessutom förgylls av flingsalt och sötma från lönnsirap. Ja, ni hör ju! Här är alltså mitt experiment på en naturligt glutenfri bovetelimpa: ,. jag rörde ihop torra ingredienser som jag hittade i skåpet. Allt från nypon och pumpakärnor till vallmofrön och bovetemjöl. ,. använde en våg i början för att få lättare att återge recept till er. ,. rörde ihop de blöta ingredienserna som fil, ägg och lönnsirap i en separat bunke och drog ihop allt till en kompakt massa. ,. hällde ner hela härligheten i en smord brödform och toppade med vallmofrön, flingsalt och lite lönnsirap. ,. när den gräddats fick den bo kvar i formen över natten så den svalnade ordentligt innan jag skar i den. Det är lite hemligheten med glutenfria bröd, låt det alltid svalna löjligt länge för att få en bra och lättskuren konsistens. ,. resultatet blev en snygg limpa som smakade nötigt, mustigt och lite sött och blev ännu härligare efter några minuter i brödrosten. Glutenfri filmjölkslimpa Börja med att mäta upp och röra ihop de torra ingredienserna i en bunke och de blöta i en annan. Rör sedan ihop allt i en bunke. Känn av degen och korrigera eventuellt med mer vätska eller mer mjöl. Degen ska gärna vara kletig men inte löst rinnande. Smörj en form med kokosolja och bröa med vallmofrön. Grädda i ugnen i ca 180-200 grader tills brödet är helt torrt i mitten, ca 40-50 min. Håll koll på den så det inte bränns. Torra: ca 2 dl hasselnötter, solroskärnor, pumpakärnor eller valfria frön ca 100 gram hasselnötsmjöl eller mandelmjöl ca 3-4 msk psylliumfröskal (loppfrön) 40 gram nyponskal, krossade nypon ev. 1-2 msk brödkryddor (valfritt) 2 msk krossade linfrön ca 200 gram havremjöl 250 gram bovetemjöl 1 - 2 msk kokosmjöl 2 tsk Himalayasalt 1 msk bikarbonat 4 msk chiafrön Blöta: ca 7-8 dl filmjölk 2 dl lönnsirap 1 dl russin 1 ägg Kokosolja till formen Vallmofrön till formen Nu hade jag ungefär hundra ingredienser eftersom jag höftade från skafferiet och ville få slut på en del grejer, men det borde gå utmärkt att halvera ingredienserna och öka mängderna. Prova dig fram genom att utgå från filmjölken, välj valfri sötning som lönnsirap, torkad frukt, honung, kokossocker etc. Fyll då på med ca 500-600 gram mjöl av valfri sort. Blanda gärna med fler olika men utgå från bovetemjöl. T.ex. nötmjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, havremjöl, Fyll på med ca 4 dl av valfria nötter, frön, mandlar och torkad frukt. Det du faktiskt behöver ha kvar är chiafrön, psylliumfröskal, saltet, filmjölken, bikarbonatet.