Det här med att hitta nya varianter av redan favoriserade recept är roligt. Ni vet, sådana tillfällen då en bara får feeling i köket och precis allt blir helt delikat. En sådan här stund ägde rum alldeles nyligen det resulterade i dessa två godingar. Naturligt glutenfria och strösockerfria versioner av klassikerna syltkaka och kolakakor. Oerhört enkla att göra och goda på riktigt! Glutenfria syltkakor: Lägg ca 2-3 dl blandade nötter och 2-3 dl urkärnade dadlar i blöt över natten eller i minst fyra timmar. Häll av vattnet och mixa nötterna och dadlarna till en mjuk deg. Häll ner en redig sked honung, en nypa salt, en mindre sked kokosolja och mixa ihop. Rulla till runda bollar och lägg på en plåt. Tryck ner en tumme i varje boll och tryck ner ett hallon i varje kaka. Grädda i ugnen på ca 15-20 min på ca 200 grader. Glutenfria kolakakor: Rör ihop 1 tsk bakpulver med 2 1/2 dl rismjöl i en skål. Lägg i 100 gram kallt smör och arbeta ihop det med händerna till en deg. Blanda ner en nypa vaniljpulver, 1 dl kokossocker, 1 msk agavesirap eller honung. Forma degen till två rullar, lägg på en bakplåtsklädd form och platta ut dem. Strö över flingsalt. Grädda i 175 grader i ca 12-15 min, skär direkt i bitar och lägg på ett galler med hjälp av en stekspade. Var försiktig då kakorna lätt går sönder om du är oförsiktig. Ta gärna ut dem när de fortfarande är ganska mjuka, de stelnar snabbt på gallret.