Vi hade en form av "balkonghängkalas" i lördags vilket gjorde att vi hade enorma mängder potatissallad över (det HÄR receptet!). Och eftersom det inte går att slänga så mycket god mat så har vi kämpat oss igenom dessa mängder till båda frukost och middag hela veckan. Börjar tröttna kraftigt nu, men den är ju god egentligen. Och det är precis det här jag vill ägna det här inlägget åt - matrester och hur vi kan ta tillvara på dem. Kims farfar sa alltid "det där kan jag lägga på mackan imorgon" och det är en fin filosofi att ta med sig. Det mesta som vi äter, oavsett till vilken måltid går ju att använda igen. Det är miljövänligt, plånboksvänligt och smart att ta vara på maten vi har. Hur kan man göra då? Här är några snabba tips på vad du kan göra med några rester: Vispad grädde: Ha i kaffet, vispa till smör (tar typ fem minuter), använd till sås eller annan matlagning. Frukt eller bär som börjar bli trötta och gamla: Koka sylt. Gör en smoothie. Baka en kaka eller paj. Gör en curd, marmelad, saft eller gelé. Trötta grönsaker: Använd i nästa måltid. Grilla, ugnsbaka, ha i en sallad, gör soppa, äggröra eller lasagne. Bröd som börjar bli hårt: Gör krutonger i ugnen, skiva och frys in eller rosta. Avokado: Frys in i kuber och ha i en smoothie. Ha direkt ner i en smoothie. Gör till glass genom att mixa med frusen banan. Mixa till en sås eller hemgjord avokadopesto. Ost som börjar bli trött: Riv och frys in, använd till lasagne, pajer eller varma mackor. Överbliven potatis: Kokt? Krossa och tillaga i ugnen med olivolja och flingsalt. Eller gör som vi och lägg i en stekpanna med smör och knäck över några ägg och rör runt så blir det en matig äggröra ↓ Förutom äggröran med potatissalladen så blev det en smoothie, kaffe och två rostade mackor med något fröbröd jag bakade för hundra år sedan och bor i frysen, gräddost och hallonmarmelad. Och i smoothien mixade jag ner en trött passionsfrukt, bär som blivit över från dagarna innan och sista slatten av kallpressad juice. Och en banan, frysta röda bär och en citron. Passionsfrukt i smoothie alltså. Rekommenderas! Har ni fler tips på hur ni tar hand om rester så dela gärna med er!