Det här med sötning är intressant. I flera år var jag som många andra helt inkörd på att strösocker är det vi sötar med. Det fanns liksom inget annat. Möjligtvis var det lite honung i någon tekopp ibland men det var ungefär det. Nu är det så oerhört roligt när det finns så mycket mer att testa sig fram med. Min inspiration och kunskap kring detta har ökat massor bara de senaste åren sedan den nya världen med inspiration från framförallt raw food öppnade sig. Vi behöver inte strösocker till allt längre - det finns mängder med varianter som ger en söt smak och är betydligt mer näringsrik. Tja, sedan behöver ju inte bannlysa strösockret heller men det kan vara bra att testa sig fram med flera alternativ. När jag skapade recepten till min bok "PT-Fias tio i topp" hade jag utgångspunkten att recepten skulle vara strösockerfria, en del glutenfria och en del vegetariska och en del smörfria - utan att för den delen benämna det. Ville helt enkelt få in det på ett naturligt sätt och visa att det går att variera även våra mest klassiska recept. Resultatet blev en paj på rismjöl, chokladbollar utan nötter och socker, bröd utan vetemjöl, kakor med kokossocker och muslin nedan som är sötad med rivet päron. Här kommer tre tips för att söta utan strösocker: - Använd ekologisk och kravmärkt svensk honung - Kika på kokossocker eller välj ett obehandlat råsocker - Använd frukt på olika sätt. riven, torkad eller som puréer. Läs också: - Så enkelt gör du världens godaste raw food-bollar! - Här är de godaste kanelbullarna med dadelkräm!