Vill bara börja med att jag älskar din blogg! Läser den dagligen. Jag studerar idag på högskola och går på CSN-bidrag vilket inte ger mig så mycket pengar i månaden. Har du några tips på nyttiga men ändå billiga middagar/luncher? Jag har dragit ner på gymkostnader genom att träna utomhus men maten blir alldeles för dyr i månaden. Tacksam för tips! /Sara Vad roligt att höra! Tusen tack! Med lite kreativitet så går det att spara in pengar lite överallt, vilket är härligt även om man inte är student. Här kommer några tips: → Frysta grönsaker och bär är betydligt billigare än färska och är en bra bas för alla typer av måltider. → Spar prick allt som blir över, allt i från sista biten gurka till de där tre potatisarna till sista skivan bröd. Alla rester går att använda på något sätt. Använd överbliven potatis till att göra en omelett dagen efter, brödskivan kan du frysa in och rosta när det är dags att äta den och alla grönsaker som blir över kan användas till nästa måltid i någon sallad, på någon macka eller liknande. → Grytor, pastasåser och omeletter är också ett bra sätt att ta hand om mat som börjar bli trött eller blivit över. → Inspireras av vegetarisk matlagning. Det är både prisvärt, hälsosamt, gott och inspirerar till att bygga måltider utifrån annat än kött (som dessutom är dyrt). → Läs bloggen "Skippa nudlarna" Där finns mängder med prisvärda recept. → Använd bönor och linser. Det är mättande, går att variera på mängder av olika sätt och kostar inte så mycket. → Laga storkok och frys in matlådor. Undvik att köpa måltider ute och ha med dig något eget mellanmål så du slipper bli panikhungrig och köpa något spontant. → Har du frukt eller bär över? Gör smoothies, koka sylt eller baka bröd. Banankaka, rabarberkompott, zucchinibröd, stekta äpplen med kanel, granola med rivet päron, overnight oats med mosad banan .... → Gör eget istället för att köpa färdigt, det blir ofta billigare i längden. → Håll utkik efter rabatter och erbjudanden i butiken och var beredd att planera om utifrån dessa. Är det ett bra erbjudande på en råvara så kan det vara värt att låta det bli basen i middagen istället för det du först tänkt och som inte är på erbjudande. → Utgå från det du har hemma när du ska laga mat, inte vad du är sugen på. Det är så lätt att man först letar recept eller fundera på vad som skulle vara gott och sedan måste handla åtta nya ingredienser. Det går såklart bra ibland, men försök att oftare utgå från det som finns. Ofta så kan man lyckas få ihop en bra måltid utan att behöva handla om man tar en rejäl kik. → Kom ihåg att du inte alltid behöver prick allt som står i ett recept. Många saker går att byta ut eller helt utesluta utan att resultatet blir dåligt. Ett undantag kan vara bakning eftersom det är mer beroende av varandra, speciellt om det ska jäsa eller tillagas i ugn. Men i matlagning så brukar det gå bra att göra en egen version av ett recept. → Var inte rädd för att prova nya kombinationer. Den där hummusen som blev över kanske passar oväntat bra till dagens lunch eller att dippa grönsaker i som mellanmål. Och till sist: Middag behöver egentligen inte alltid vara en tillagad måltid. Gröt som kokats med ett ägg och toppats med kanelstekta äpplen kan vara den ultimata avslutningen på dagen. Frukost till middag ♥ Fyll gärna på om ni har fler tips!