Jag har en fråga angående löpning. Oftast när jag löptränar så springer jag mellan 5-7 km. Detta varvar jag med intervallpass. Nu skulle jag vilja öka längden till någonstans mellan 10-12 km. Är det nåt särskilt jag ska tänka på, t.ex när det kommer till mat och vätska, eller någonting annat? Min spontana tanke är att du ska trappa upp och inte kötta iväg på en så stor förändring flera gånger i veckan direkt. Du gör helt rätt som varierar långlöpningar med intervallpass så det du kan göra är att börja med att öka till 7 km som regelbundet, sen vidare och öka ca 1 km i taget i en period. Du kan även prova att köra längre intervaller och tex. ett coopertest där du springer så långt som möjligt på 12 minuter för att se hur du förbättras och samtidigt får en kul grej att jobba med. Fyll på med ett större mellanmål tex. två hårda frukter och kvarg ett par timmar innan träningen och drick bra med vatten innan och efter. Vill du kan du alltid ha ett vätskebälte med dig under passet. En banan och ett ägg är ett bra återhämtningsmål som fyller på med snabba kolhydrater och protein och ät middag inom två timmar. Har du några bra boktips på tränings/hälso-böcker? "Sockerbomben i din hjärna" är en bok som alla borde läsa och som borde användas i skolorna. Andra bra är: "Den nakna hälsan" & "Jag vill ju bara se bra ut naken" med Jonas Colting, "Stora boken om styrketräning" som min lärare Per Wikman har skrivit och "Godis t folket" av Thomas Hedlund och André Persson "Matevolutionen" kommer bli min nästa bok inom området och jag återkommer med åsikt om den. Har ni läst någon av dessa eller har tips på andra bra böcker inom området? Vad brukar du äta när det är fredag/ lördagkväll? Fredagarna kan vara allt från soppa, någon matlåda eller fisk beroende på vad vi gör och vad planen är. Lördagarna innebär oftast dejt-kväll och då brukar vi lyxa till det med något kött med rotfruktsgratäng eller något långkok, ofta med en förrätt och ibland efterrätt. Förrätterna brukar vara heta räkor, vitlöksbörd eller skagentoast och efterrätterna heter chokladmousse, mörk choklad i någon form eller fruktbricka. Beställa hämtmat gör jag kanske en-två gånger varannan månad och då blir det thaimat. Vad anser du är ett bra alternativ till fredagsmyset som ofta består av godis och chips? De saker jag nämnde här ovan. Även nötter, grönsaksstavar med dipp, fruktsallad, min version av chokladbollar (kommer snart recept). För att inte tala om in version av Gino som det kommer recept på ikväll! Jag tycker att du är jätteduktig pa det du gör, men ibland känns det som om dina fakta inte är 100 procentiga. Den största anledningen till att folksjukdomarna ökar är ju för att vi lever längre, det är inte bara vara osunda levnadsvanor som har med detta ökande att göra vilket manga verkar tro. Fast det där kan jag inte hålla med om. Det finns så mycket fakta, rapporter och forskning som visar att vi lever allt sämre att det är omöjligt att blunda för. Alla snabba val, tillgängligheten av snabb och tom energi, inaktivitet som kommer av ett stillasittande samhälle osv osv gör att vi lever sämre och det går inte att komma ifrån. På min senaste utbildning fick vi se otaliga forskningsresultat som visar att jag har underlag för det jag säger. Vi kan bara kliva ut på gatan så kommer vi se människor med dålig hållning, läskedrycker dagligen och tidigt på morgonen, snabbmat i mängder, övervikt etc. Mina kunder och bloggläsare talar varje dag om för mig hur de lever, hur deras anhöriga lever och hur de upplever världen. Sen är det klart att det inte gäller alla och att många av oss säkerligen är otroligt fin form men när vi ser det i det stora hela så går det åt fel håll. Känner du att du måste tycka illa om cheeseburgare och donken för att du är så inriktad på träning? Absolut inte. Jag jobbade på Mc Donalds under andra året på gymnasiet och det var tillräckligt för att avskräcka mig från det redan då. Att se "glassen" komma som en grå flytande sörja i en plastpåse och se hur kollegorna sprang mellan soprummet och köket räckte för att mätta mig. Sen är jag inte uppvuxen med snabbmat och donken så jag har tack och lov sluppit ha det som en del av uppväxten. Jag jobbade även på en vägkrog där vi fick order om att steka varje schnitzel i 200 gram margarin. Schnitzlar som för övrigt bankades platta i ett smutsigt garage i en liten by utanför stan med hjälp av två skärbrädor och en klump som var kopplad till gräsklipparens motor.