I gårdagens Metro skrev jag om soppor och lyfte fram dess storhet. Det är ju egentligen den ultimata vardagsmaten. Billig, lätt att laga, enkel att variera, ofta naturligt vegetarisk, prisvärd och jädrar så god. Ungefär så! Min nuvarande favorit är den här nedan, dels för att namnet "Ängamat" är så vackert, och för att den till stor del består av min nuvarande favorit blomkål. Och vin! Vin i mat är svårslaget. Jamen, spring till affären och komplettera. Du ska laga Ängamat ikväll! Hurra! Ängamat 4 personer 1/2 blomkålshuvud ½ gul lök ½ vitlöksklyfta Valfria grönsaker som du har hemma. T.ex. morötter, ärtor, broccoli, sockerärtor 6 dl grönsaksbuljong 2-3 dl torrt vitt vin 2 dl valfri grädde Smör Salt 4 löskokta ägg ev. valfria frön Skala och skiva blomkål, lök och vitlök. Fräs i smör. Häll i buljong och vin. Koka blomkålen nästan mjuk. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och grädde. Koka upp vatten i kastrull, lägg grönsakerna i det kokande vattnet i 1-2 minuter så de blir lite varma men fortfarande är krispiga. Lägg dem i skålar, häll över soppan och servera med ägghalvor och frön. ________________________________ PS! Jag är nominerad till "Årets förebild" i guldhjärtat. Det vore fantastiskt om du vill lägga din röst på mig (eller någon annan). Rösta HÄR! Det går att rösta en gång per IP-adress. Min kategori är den sista så scrolla dig fram. Stort tack på förhand! ________________________________