Det här med lunch behöver inte vara avancerat. När jag är på kontoret kör jag matlåda med gårdagens middag nästan precis jämt förutom någon enstaka spontanare hos thaien bredvid och hemma blir det ofta i stil med det här nedan. Min absoluta favorit är att blanda sådant som finns i kylskåpet, helst sådant som är lite omaka, toppat med valfri proteinkälla. Att ta vara på rester och slänga mindre mat är något vi alla kan bli bättre och ofta går det att göra så mycket mer av maten som blir över. - Alla former av grönsaker, bär, frukt, frön, oljor, örter och kryddor fungerar att köra ihop till en sallad. Även t.ex. överbliven potatis. - Mogen frukt blir god att baka på eller går att frysa in och använda till t.ex. smoothies, glass eller sylt. Att göra banankaka på övermogna bananer är en delikat klassiker. - Utgå från det du har hemma när du ska laga mat istället för att köpa nya ingredienser. Jag har som sport att försöka få ihop goda middagrar på skafferirens så ofta som möjligt och det går alltid att hitta på någonting. Som sist: Tonfisksallad: Ris kokat i kokosmjölk, rör ihop med de grönsaker som finns, ett par burkar tonfisk, ett par kokta ägg, hackad lök och kryddor. - De allra flesta rester fungerar fint att lägga på mackan, ha i omelett eller använda i pytt. Även två små korvbitar eller en näve grönsaker gör sig bättre där än i sopkorgen. ,. Foto: Sara Holmberg. Ett klassiskt kylskåpsplock: ,. grönsaker, vindruvor, hackad lök, basilika, bladspenat, olivolja, sesamfrön, hackad ananas med sesampanerad halloumi och överbliven cashewkräm. Rostat glutenfritt bröd med västerbottenost och gurka.