Känner att suget efter kött dör lite mer för varje obehaglig rapport om antibiotika, vidrig djurhållning och livsstilssjukdomar. Det är svårt att inte bli påverkad. Vi konsumerar helt enkelt för mycket kött och med en alldeles ohämmad fart. Jag hoppas och tror att vi alla kan bli mer medvetna om vår köttkonsumtion och välja bättre alternativ när vi får utrymme. Som att prioritera att köpa svenskt kött, att välja ekologiskt så ofta en kan och prova mer vegetariskt. Helt enkelt värdesätta kvalitet och gör medvetna val. Hur som helst, de här köttbullarna nedan är ett fint exempel på hur kött gör sig i sin bästa form. Det kommer från Dalarna, är ekologiskt och djuren har blivit väl omhändertagna. Mamma tog med ett par kilon sist de hälsade på och det är en enorm skillnad i smak. Det borde inte få vara så stor skillnad på kött och kött ... Klyftpotatis: Dela potatisar i klyftor och strö över en smord form. Strö över olivolja, timjan, flingsalt och peppar. Ställ i ugnen i ca 20-25 min på ca 225 grader. Köttbullar: Rör ihop köttfärsen med 1-2 ägg, pressad vitlök och örtsalt/svartpeppar. Rulla till bollar och stek i smör tills de fått färg och blivit genomgräddade. Lägg i en form och gör såsen direkt i pannan för att få smaken av köttet. Häll ner grädde, creme fraiche, soja, kryddor och låt koka upp under omrörning. Häll såsen över köttbullarna och täck med folie. Lingonsylt: Häll upp lingon i en kastrull, gärna tinade, och låt koka upp under omrörning. Stäng av plattan efter 1-3 min och rör ner valfri sötning. Som honung, mixade dadlar, kokossocker etc. Svalna omgående genom att ställa kastrullen i kallt vatten och häll upp i en rengjord burk.