Jag har länge försökt få till den där perfekta fiskgratängen. Utan att lyckats. Jag har läst recept, provat olika sorters fisk, vart ambitiös och verkligen gjort gedigna försök att få till den där saftiga, mjuka och välkryddade kombinationen. Det har aldrig lyckats utan mest blivit mesiga sörjor med halvklar firre i botten. Genomtrist! Tills igår. Jag gjorde det så enkelt att det verkade simpelt. Resultatet blev så gott att det blev åmande ljud vid matbordet. Alltså. Gillar ni fiskgratäng och vill ha något syrligt, välsmakande och underbart lent. Gör denna! Fiskgratäng: Använd gärna ekologiska ingredienser. Smörj en plåt med sesamolja/olivolja/smör, torkad timjan, örtsalt och peppar. Dela två påsar delikatesspotatis en gång och behåll de mindre hela. Fyll upp plåten och rör runt. Krydda med mer timjan, salt och olja. Grädda i ugnen på ca 225 grader (varmluft) tills de fått färg, sänk värmen något och låt stå tills de blivit lagom mjuka. Häll ca 3 dl matgrädde/grädde/kokosmjölk, en burk creme fraiche, färsk persilja, en eko-grönsaksbuljong, vitpeppar, pressad citron i en kastrull, koka upp och låt puttra i ca 3 min. Hacka en purjolök, två rejäla nävar färsk bladspenat och två valfria lökar, rör ihop med en skvätt olivolja och en nypa vitpeppar. Häll lite av såsen i botten av en smord form, lägg på två fiskfiléer, strö över spenatblandningen och häll över resten av såsen. Grädda i ugnen i absolut max 15 min, gärna mindre, på 220 grader. För oss blev detta tre matlådor och två portioner var till middagen.