Hej och välkommen till dagens lunchtips! Syrran nämnde något om rester och letade fram den här broccolisoppan från dagen innan. Den såg inte mycket ut för världen och det var egentligen alldeles för lite kvar för två personer, men vi löste det genom att äta förrätt (dinkelbullar med dadelkräm › recept här!) och fylla ut med kokta ägg och ostmackor. Men ja, den här soppan är den godaste jag ätit på evigheter ... eller sedan skogssvampsoppan med kantareller på vårt bröllop för att vara exakt. Det är svårt att få en bättre lunch än detta. Billigt, enkelt, snabbt att laga och näringsrikt. Plus att en ostmacka eller två förgyller det mesta. Nog talat, nedan är receptet. Och ja, du måste prova det! Recept Linnéas broccolisoppa Ca 1,5 liter soppa 3 broccolihuvuden 1 liter kokande vatten 1 tärning grönsaksbuljong 1 vitlöksklyfta 1 liten gul lök ca 2 dl valfri grädde smaka av med en skvätt vit balsamvinäger salt ca 2 dl sesamfrön kokta ägg till servering, 1 per person Gör såhär: Hacka löken och stek i smör tillsammans med pressad vitlök i en kastrull. Hacka broccolistjälkarna och stek tillsammans med löken i ett par minuter, tills löken fått färg. Häll över det kokande vattnet (koka upp det i en vattenkokare) och smula ner buljongtärningen. Hacka två broccolihuvuden och häll ner. Låt koka tills broccolin mjuknat. Häll över soppan i en mixer (alternativt använd stavmixer) och mixa slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen, häll ner grädden och låt precis koka upp. Smaksätt med vinäger och salt. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de blivit gyllenbruna och riv det tredje broccolihuvudet med ett rivjärn. Servera soppan med löskokta ägg, rostade frön och riven broccoli! Råriven broccoli är förresten oväntat gott och passar som strössel till det mesta i matväg. Också värt att testa!