Jag fortsätter experimentera med alla former av raw food-bollar och hittar nya varianter varje gång. Är skapligt insnöad på det här med choklad som huvudsmak men har lovat mig själv att nästa gång måste det blir något annat. Som vanilj, hallon, aprikoser, dadlar eller lakrits ... eller choklad ... Hur som helst, de här bollarna har en bas av chiapudding vilket ger en något annorlunda smak och lite kletigare konsistens. Chiafrön kan vara förra årets mest uppskattade frö och kan användas till precis allt. Som strössel på glassen, i sallader eller yoghurten, som panering på fisk eller halloumi, som bas i glutenfritt bröd, som pudding när fröna fått svälla i vätska (havremjölk, mandelmjölk, mellanmjölk, yoghurt, kokosvatten, smoothie) över natten eller som här, i och på energibollar. Jag höftade som vanligt och fick därför inga exakta mått. Gå på känsla, smaka av, känn konsistensen med fingrarna och testa dig fram med de olika smakerna. Använd dina sinnen för att få fram din version av dessa bollar. Fias chiabollar: Mixa ca 3-4 dl dadlar och 4 osvavlade aprikoser som stått i vattenbad över natten till en smet. Tillsätt ev en skvätt vatten för att få en krämig konsistens. Mixa sedan ca 3-5 dl valfria nötter/frön, t.ex. madlar, hasselnötter, valnötter, pumpakärnor, solrosfrön till en smulig massa (dessa har också blötlagts över natten). Rör ihop nötmassan med dadelsmeten. Rör ner en rejält rågad matsked med kokosolja, ca 50 gram smält 90% choklad, ca 1-2 msk raw honung, minst en dl kakao, några matskedar raw kakao och en nypa vaniljpulver. Rör ner en nypa salt och valfri mängd chiapudding (blanda 1 dl frön + 2 dl valfri vätska och låt svälla över natten). Smaka av. Tillsätt eventuellt starkt kaffe, havregryn eller mer kakao. Forma till kletiga bollar och rulla i chiafrön, sesamfrön eller kokos. Ställ kallt direkt. Smakar bäst kalla och passar fint som mellanmål eller näringsrikt fika. Förvaras i frysen.