Jag pratar ofta om att höja kvaliten på maten vi äter. Istället för att dra ner eller utesluta kan vi göra det bättre. Istället för att sluta äta sylt till gröten eller pannkakorna kan vi förgylla med alldeles vanlig hemkokt sylt, prova att söta den på nya sätt eller bara prova den här otroligt goda chiasylten. Jag köpte med mig ett par kilo chiafrön från Sydney och har nu gått loss på olika varianter. Älskar chia! Om chiafrön: Är en av världens bästa källa till omega 3, är snäll mot magen, är en superantioxidant och hjälper blodsockret på en stabil nivå. 2 tsk innehåller mer omega 3 än en hel laxfilé. Fyra sätt att höja kvaliten på sylt: - Välj ekologisk och skippa de billigaste märkena. - Välj den med högst bärinnehåll eller minst tillsatser. - Koka egen istället för att köpa. Går snabbare än att ta sig till affären. - Söta din egen sylt med t.ex. honung, torkad frukt, färskpressad juice eller agavesirap. Gör såhär: Lägg ett par nävar ekologisk torkad frukt i vatten i ca 2 timmar. Häll samtidigt upp frysta bär på en tallrik och låt tina i kylskåp. Häll av vattnet, mixa den till en sörja med stavmixer och häll ner ca 1-2 dl kokosvatten. Krossa bären med en gaffel, rör ner tillsammans med 1dl chiafrön med fruktsmeten och smaksätt med en nypa salt (t.ex. himalyasalt), pressad ekologisk lime/citron eller vaniljpulver. Smaka av! Häll upp i en härlig burk och låt fröna svälla. Rör om ett par gånger. Håller i ett par veckor i kylen. Jag använde fikon och hallon.