/ Annonssamarbete med Valio / Att det är jul innebär inte bara allt det där som är glimrande. Med tanke på allt överflöd som både mat och julklappar kommer i så kan vi också behöva skänka en tanke till miljö och klimat. Med det här inlägget vill jag lyfta det hållbarhetsarbete som Valio gör – för det är värt att uppmärksammas! Vad jag menar? Sedan i våras så får Valios mjölkkor inte längre soja i sitt foder, istället är fodret baserat på rapskross och lokalt odlade vallväxter. Viktigt eftersom storskalig produktion av soja leder till att regnskogen förstörs. Och utan regnskogen är vi ju på sikt ingenting. Valios yoghurtförpackningar tillverkas numera av material som görs på sockerrör istället för olja. På så sätt minskas utsläppen av CO2 med 58% jämfört med den gamla förpackningen. 58%! Det är totalt 330 ton mindre koldioxid per år vilken är som att flyga tur och retur Malmö-Bangkok 103 gånger. Tänk att en yoghurtförpackning ändå kan göra sådan skillnad. Hoppfullt! En annan viktig del i Valios hållbarhetsarbete är bönderna. Till exempel får alla bönder 26 dagars semester och under 2000-talet har Valio betalat ett högre mjölkpris än genomsnittet i EU. Viktiga steg för att bönderna ska må bra så att de kan koncentrera sig på att ta hand om djuren och sina gårdar – och få tid över till utbildning. På tal om utbildning. Under våren kommer Valio börja utbilda sina bönder i kolbindande jordbruk – odlingstekniker som gör att jorden tar upp koldioxid från atmosfären. Koldioxidutsläpp är nämligen ett av våra största klimathot men enligt FNs klimatutskott IPCC räcker det inte bara att minska utsläppen – man måste också reducera den koldioxid som finns idag. Detta är ett sådant spännande projekt och jag hoppas att jag snart kan berätta mer om vad som händer här! Tunga fakta men viktiga steg av Valio! Och att tänka en extra sväng på klimatet känns verkligen aktuellt efter ett år som detta. En sak som jag försöker tänka på mer och mer är att inte slänga mat. Därför tänkte jag att vi avrundar med ett enkelt recept på en pytt som egentligen bara innebär ”använd dina rester från julbordet och skapa någon slags pytt i panna med det du har”. Gott och klimatsmart! Recept "julpytt" Julskinka Överbliven potatis eller potatisgratäng Rödbetor eller rödbetssallad Eventuella grönsaker som exempel grönkål Ägg Valio ekologisk laktosfri gräddfil Valio laktosfri mjölk Valio laktosfritt smör flingsalt/svartpeppar Gör såhär: Se ingredienserna ovan som inspiration och plocka det du har hemma efter julbordet. Kanske den gravade laxen fungerar lika bra som julskinka. Kanske har du fler rotfrukter att slänga i. Använd det som finns helt enkelt. Skiva, hacka och stek i smör. Lägg upp på tallrikar och servera med ett glas mjölk och toppa med gräddfil eller någon god sås som du gör med den.