/ Annonssamarbete med Valio / Inför varje jul så pratar jag, mamma och syrran om vad vi ska baka. I år har mamma fått stränga order från syrran att inte baka ALLT innan hon kommer till Hedemora. Vi vill ju liksom vara med. Igår fick jag rapport om att lussekatterna var bakade på laktosfri mjölk för min skull. Många av våra samtal handlar alltså om vad som ska bakas inför julen, ärligt talat så handlar många av våra samtal under övriga året också om vad som ska bakas eller ätas eller lagas ... det blir ju så när man älskar allt som har med mat och fika att göra. Min grej sedan några år tillbaka är att göra någon ny julig kladdkaka. Även om en med ingefära och apelsin var god så är den klassiska saffranskladdkakan svårslagen. I år ville jag testa något nytt så provade att göra en pepparkakskladdkaka. Herregud, varför har jag inte provat det tidigare. Åt så mycket smet. Det enda tråkiga är att jag råkade ha den i ugnen för länge så den inte fick det där härligt kladdiga som man ju vill ha i en kladdkaka. Det betyder att jag måste göra den igen i helgen :)) Vad vill jag säga med hela den här långa utläggningen? Att baka inför julen är förbaskat mysigt och det går precis lika bra att baka på laktosfria produkter som med vanliga. Det är noll skillnad i smak och konsistens. Och glöm för tusan inte att använda riktigt smör (laktosfritt går såklart lika bra!), skippa margarin och sådant tråkigt. Lova att ni gör den här kladdisen och servera med Valios laktosfri vispad grädde eller laktosfri vaniljkvarg. Och kom ihåg att låta den vara en kortis i ugnen, hellre för kort och stelna i kylen (eller ute!) än att den blir torr. Recept Pepparkakskladdkaka Ingredienser: 3 ägg 3 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 4- 5 msk kakao 2 msk Valio Eila vispgrädde 2-3 tsk pepparkakskryddor (smaka av) 120 gram vetemjöl 150 gram Valio Eila laktosfritt smör Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och rör ner i smeten. Rör sist ner smör och grädde. Bred sedan ut det i en rund form med löstagbar kant (smord och bröad) och ställ in i ugnen i cirka 10-15 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den sätter sig i kylskåpet. Ställ i kylskåp tills den svalnat, gärna över natten om du kan hålla dig. Njut!