Hur ofta bakar du? Oftast flera gången i veckan i någon form. Det kan vara allt från att köra en plåt knäckebröd samtidigt som jag lagar mat, att jag får ett sug efter något eller bara behöver tänka klart. Bakningen hjälper mig att lindra ångest, slappna av, varva ner och inspireras. En klar favorit är att spendera hela söndagen i köket och fixa mellanmål för veckan, prova något recept eller experimentera fram någon ny godsak. Vad är ditt bästa tips till någon som vill lära sig att baka? Att börja enkelt och prestationslöst. Följ receptet rakt av, lyckas och skapa självförtroende. Läs alltid igenom allt innan du börjar och gör inga utsvävningar innan du fått in snitsen. Mycket handlar om känsla och den tror jag kommer med övningen. Vad kan en använda för ingredienser om en vill baka mer näringsrika och hälsosamma grejer? Torkad frukt, ekologisk honung, prova råa livsmedel (som ej upphettas), kokosolja, frön, nötter, naturligt glutenfria mjöler som mandelmjöl, kokosmjöl, bovetemjöl, nötmjöl etc. Frukt och bär piffar upp det mesta och mycket går att förgylla med t.ex rå lakrits, kryddor, örter eller mint. Nötsmör ger bra näring och finns i många varianter. Det finns hur mycket som helst :D Om en vill baka gott och bra på vanliga ingredienser då? Använd riktigt smör och aldrig margarin. Använda ekologiska produkter. Prova vaniljpulver (krossad vaniljstång) istället för vanillinsocker. Använd en köksvåg för att mäta upp exakta mängder av t.ex. mjöl för att få allt helt rätt och därmed lättare ett godare resultat. Just mjöl är lätt att det blir för mycket av eftersom det packar sig hårt när vi fyller ett decilitermått. Välj ingredienser av hög kvalitet och stressbaka inte. Låt det ta den tid det behöver så blir det ett härligare resultat. Småkakor med kokosmjöl: Blanda 3 dl hasselnötsmjöl med 3-4 msk kokosmjöl, en nypa salt, 2 tsk vaniljpulver och 1/2 tsk bikarbonat i en skål. Mixa 1/2-1 dl valfri torkad frukt, t.ex. ekologiska aprikoser, dadlar, fikon tillsammans med ett par msk vatten, 1 msk kokosolja, 1-2 tsk ekologisk honung och ett ägg. Rör ihop den blöta smeten med det torra. Rulla till små bollar och tryck till med tummen. Pynta med ett bär, kokosflingor eller nötter. Grädda i ugnen 225 grader i ca 10-15 min. Låt svalna på galler. Det får gärna vara lite mjuka i mitten.