Italiensk maräng. Har ni ätit det? Det är ju något helt orimligt gott med den där lena och lagom söta krämen ... Jag och Kim firade min födelsedag i efterskott i lördags vilket innebar att han skämde bort mig hela dagen. Som avslutning så gjorde jag en dessert som jag haft i tankarna länge - något med färska bär och italiensk maräng. Då det kändes lite tanigt med bara det så gjorde jag en ugnsbakad botten på mandelmjöl och citron som bröt av. Desserten blev alltså en mandel och citronbotten med färska bär och italiensk maräng. Här skulle det passa bra att använda det där trötta uttrycket "försvinnande god", för det var ju precis det som hände. Det här är nog tredje gången som jag gör italiensk maräng och det är lite knepigt att få till den där perfekta krämigheten. Har tidigare snappat upp att det är viktigt att ha rumsvarma ägg för att kylda kan öka risken att de skär sig, men nu läste jag att det bästa marängerna skapas med äggvitor som fått ligga i en skål utan att vara täckta i kylskåp i någon dag för att vätskan ska avdunsta? Italiensk maräng tar längre tid än en vanlig eftersom du först gör en sockerlag och sedan vispar den kall vilket kan ta upp till en kvart eller ännu längre. Har ni några supertips för hur man skapar de godaste marängerna så dela gärna med er! Recept Mandel och citronbotten med färska bär och italiensk maräng Botten 1 dl socker 100 g smör 1,5 dl vetemjöl 2,5 dl mandelmjöl 1 citron, skal och saft 1 tsk nymalen kardemumma Gör såhär: Kör allt i en matberedare tills det blir en deg. Smöra 6 små portionsformar och tryck ut degen i botten och längs kanterna. Grädda gyllenbrun i 190 grader i mitten av ugnen i ungefär 10-12 min. Italiensk maräng 4 äggvitor 0,25 dl vatten 1 1/4 dl strösocker Gör såhär: Vispa upp äggvitorna tills det börjar skumma. Koka vatten och socker i en kastrull till 121 grader. Häll långsamt i sockret i en tunn stråle i äggvitorna och vispa samtidigt på full effekt. Vispa tills marängen svalnat helt. Spritsa maräng i botten av formarna och fyll på med färska bär. Spritsa ett lager maräng på toppen och strössla med några bär. Avsluta med att bränna försiktigt med en brulébrännare. Njut! Nu ska jag börja packa, vi åker till Kroatien på bröllop imorgon och blir borta nästan en vecka. Hörs imorgon!