Vänta nu, hej hallå! Här står jag med en nyhet som jag vill presentera för er! Okej, den har funnits i rishyllan ett tag men många har ännu inte upptäckt den - jag pratar om Havreris! Det är något så genialiskt som ris gjort av havre. Klimatsmart, proteinrikt och tillverkat i Sverige. För att gå in på detaljer så innehåller havreriset 67% mer protein och 7,5 gånger mer kostfibrer än vanligt ris. Dessutom är det även klimatgott, i och med att det är svenskt och närodlat! Jag har ätit och provsmakat och testat och kan intyga att det smakar gott på riktigt. Ungefär som råris. Det är en risprodukt helt enkelt. Premiärkäkade det med en halloumistroganoff och den fick mer än godkänt. Du använder den i matlagningen som du använder vanligt ris och den är perfekt att fylla på med innan och efter träningen. Plus att den har en mängd andra användningsområden. Tillåt mig: Här är 15 goda grejer du kan laga med Frebacos Havreris! 01. Låt oss öppna starkt: Vad är det absolut godaste man kan äta med ris? Rätt svar: Risotto! Havreriset gör sig oerhört bra med risotto, det kan jag säga. 02. Du kan förgylla din frukostgröt med havreris och få en mättande havre-risgrynsgröt! Tänk .... smörstekta äpplen med kanel, honung och kardemumma på toppen ... otroligt! 03. När vi ändå är inne på frukost - gör en overnight oats med havreris. Eller en "half and half" fast extra allt där du varvar chiapudding, mixade bär, yoghurt och over night oats. Syrrans sambo gör alltid over night oats genom att röra ihop lika delar gryn och osötad äppeljuice och låter stå över natten. Rekommenderas! 04. Förgyll din hemgjorda musli med havreris. Blanda förslagsvis ihop havreris, olika gryn och frön, hackade nötter, torkad frukt, kokosflakes, finhackad mörk choklad och rör ihop med kokosolja, honung och kryddor som ingefära, kardemumma och kanel. 05. Du kan rosta det i ugnen med flingsalt och använda som strössel, snacks eller topping. Kanske rosta det på en plåt med majs, chiliflakes, kikärtor, olivolja och flingsalt .... mmmmmm. 06. Du kan äta det till precis all mat som du vanligtvis äter traditionellt ris till. 07. Har hört från säkra källor (anställda på Frebaco absolut) att "folk äter havreris direkt ut förpackningen - som det är!". Feel free att jooina den klubben också - tänker att det då kan bli ett bra snacks att tugga i sig direkt efter träningen på väg in i duschen innan maten står på bordet, ni vet känslan efter ett pass när man bara.behöver.få.i.sig.något.nu : - ) 08. Vill du göra något roligt, kreativt och utmanande i köket en helg? Gör sushi med havreris! Kocken Paul Svensson har intygat att det blir alldeles utsökt. 09. Baka filmjölkslimpa med en del havreris i smeten för att få det extra proteinrikt och saftigt. 10. Låt mig påminna dig om att en klassisk varm chili con carne finns. Av någon anledning är det en rätt som lätt glöms bort (åtminstone i mitt huvud) och varje gång jag kommer på den så inser jag hur gott det är (med eller utan kött, vilket som) och den gör sig utmärkt med havreris till. 11. Gör en poké bowl (det trendigaste du kan äta på stan) hemma! Med havreris, salmalax, skivad avokado, mango, chilimayo (viktigast!), sojabönor, vårlök och annat gott. Allt du är sugen på, rakt ner i skålen bara. 12. Koka en stor mängd havreris och ställ i kylen, så har du en bas att utgå från när det kommer till veckans luncher och middagar. 13. Okej, lyssna på det här: "Kokosris med havrekrokant och havtorn". Det är alltså en DESSERT med havreris. Har jag sagt att havreis går att använda på mängder med sätt? : - ) 14: Gör en matig sallad med havreris som bas. Men kom ihåg: En bra sallad innehåller ingen sallad (mitt påstående). En bra lunchsallad innehåller många grönsaker som behöver tuggas på som broccoli, rödkål och liknande och något mättande som avokado, något fruktigt, något proteinrikt som nötter, frön och en bra bas, i det här fallet havreris. 15: Sist men inte minst: Gör en halloumistroganoff med havreris! Gör en klassisk stroganoff genom att fräsa på lök, vitlök och tomatpuré. Steka på skivad halloumi så den får fin yta. Rör ner någon sked dijonsenap och någon deciliter matgrädde och kryddor. Häll ner halloumin och låt koka ihop. Smaka av och servera med havreris. Ungefär så. Tack för att du läste hela vägen hit! Hoppas att du blev både hungrig och sugen på havreris! Vilken punkt lockades du mest av?