/ Annons i samarbete med Valio / Som jag berättat tidigare (bl.a. i vår podd Omänskligt) så brinner min samarbetspartner Valio för maghälsa och vill sprida information om hur vi kan må bättre i magen. De gör flera satsningar för detta - Magrapporten® 2017 är en, deras nya yoghurt Gefilus med LGG-bakterier (en unik bakteriekultur som stannar länge i magen) är en annan och sajten lugnamagen.nu är en tredje. De bjöd in mig att prata om just maghälsa och deras nysläppta undersökning Magrapporten® på en frukost tillsammans med Petra Tungården och Doktor Brummer som är professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet och specialist på just maghälsa. Inför den här frukosten så fick jag skriva ner hur jag äter för att få ta del av doktor Brummers expertis och få några ord på vägen för att se vad jag kan göra för att bli ännu snällare mot magen. Såhär åt jag under veckan: Måndag Frukost: Havregrynsgröt med russin, ägg, chiafrön, rivet äpple, blåbär och valnötter. Kaffe och vatten. Mellanmål: 2 äpplen, vatten Lunch: Lasagne, avokado, paprika, liten sallad och vatten. Mellanmål: Smoothie med frysta ärtor, valnötter, hallon, banan, citron. Vatten Middag: Tonfisksallad, avokado, vatten Tisdag Frukost: Havregrynsgröt med russin, ägg, chiafrön, kiwi, blåbär och valnötter. Kaffe och vatten. Mellanmål: - Lunch: Dagens lax, rotfrukter, aioli, mörkt bröd, smör och grönsaker. Vatten Mellanmål: Yoghurt, granola, nötter, kiwi. Vatten Middag: Hemgjorda köttbullar med sås (grädde, creme fraiche), lingon, kokt potatis, grönsaker, vatten och te. Onsdag Frukost: Havregrynsgröt med ägg, chiafrön, kiwi, blåbär och valnötter. Kaffe och vatten. Mellanmål: - Lunch: Rester: Stekta ägg, potatisklyftor, hemgjord ingefärsdressing, avokado, ruccola, morot. Mellanmål: Smoothie med valnötter, hallon, banan, citron. Vatten Middag: Hemgjorda köttbullar med sås (grädde, creme fraiche), lingon, kokt potatis, grönsaker, vatten och te. Torsdag Frukost: Havregrynsgröt med russin, ägg, chiafrön, rivet äpple, blåbär och valnötter. Kaffe och vatten. Mellanmål: - Lunch: Thaigryta med kokosmjölk, grönsaker och kyckling. Ris, vatten. Mellanmål: Knäckebröd med avokado, ost, chiliflakes, örtsalt. Vatten Middag: Tonfisksallad, avokado, vatten Fredag Frukost: Havregrynsgröt med russin, ägg, chiafrön, rivet äpple, blåbär och valnötter. Kaffe, smoothie och vatten. Mellanmål: Päron, morot, torkad aprikos Lunch: Linsgryta med örtris, surdegsbröd, smör, grönsaker, bönor Mellanmål: Äggröra med grönsaker Middag: Halloumi med sallad på gröna grönsaker, vattenmelon, frön, olivolja, avokado, surdegsbröd, smör, majskolv. Vatten, te, vispad grädde och färska jordgubbar. Lördag Frukost: Smoothie med valnötter, hallon, banan, citron. Äggröra med grönsaker, croissant, surdegsbröd med ost och avokado. Kaffe och vatten. Lunch: Rester från frukosten: surdegsbröd med ost och avokado, smoothie Mellanmål: Fet yoghurt, honung, kiwi, hallon och granola med nötter. Middag: Laxfilé, rotfruktsgratäng, sparris. Vatten, Te (citron och ingefära), vindruvor, hembakade hasselnötskakor. Söndag Frukost: Råsaft (kallpressad juice) med apelsin och grapefrukt, kokta ägg och ost på surdegsbröd, kaffe och vatten. Lunch: Knäckebröd med avokado, ägg, smör och ost, smoothie med bla. lingon, blåbär, banan, chiafrön, citron. Mellanmål: Vattenmelon Middag: Rester från fredagen: Halloumi med sallad på gröna grönsaker, vattenmelon, frön, olivolja, avokado. Här är doktor Brummers kommentar: "Sofias matdagbok ser väldigt balanserad och bra ut. Svårt att hitta några fel där. Mellanmål på eftermiddagen kan innehålla en del socker, men jag vet inte exakt hur de smoothies osv är tillagade. Som jag läser det blev det två gånger tonfisksallad på en vecka, och man skall vara försiktigt med tonfisk eftersom det innehåller en hel del toxiner (gifter), så var det i alla fall för några år sedan. Då berättade en toxikolog för mig att man inte skulle äta tonfisk oftare än en gång i månaden.” På frukosten så berättade jag om Magrapporten® som jag nämnde ovan. Det är en undersökning som Valio gör för tredje året och syftet är att undersöka maghälsan i Sverige. Vilka problem lider svenskarna av idag och vad kan detta bero på? I år har Valio också tagit fram en separat undersökning, ”Unga Kvinnors Magkänsla” som kartlägger unga kvinnors magproblem då man ser att det är denna grupp som uppger sig ha mest problem med magen. Resultatet från undersökningen har nu släppts i form av Magrapporten® 2017. Jag har valt ut tre punkter från rapporten som jag tycker är värda att uppmärksamma lite extra ↓ Stress är den vanligaste orsaken Stress är den absolut vanligaste orsaken när de sökande får uppge vad de själva tror har legat till grund för deras magproblem. Över hälften, i både huvudundersökningen och i Unga Kvinnors Magkänsla uppger att så är fallet. I huvudundersökningen är siffran hela 68 % bland unga kvinnor. Magproblemen ökar När Valio genomförde undersökningen 2013 uppgav 30 % att de haft magproblem under året som gått. I årets undersökning har den siffran ökat till 34 % - en ökning med hela 13 %. Unga kvinnor har störst problem Allra störst problem upplever unga kvinnor. Visste du att var fjärde ung kvinna lider av magproblem – varje vecka? Ingenting av det ovan är egentligen inte förvånande, men ändå så frustrerande. Hur ska vi lyckas vända den här negativa trenden? Det finns mycket att göra. Magproblem stör livet och vardagen och ingen ska behöva känna att det är förknippat med skam eller oro, speciellt inte eftersom det är så förbaskat vanligt. Nästan alla har ju någon gång upplevt någon form av problem med magen. Hur upplever ni det? Dela gärna med er! Jag vill avsluta det här långa inläget med att påminna om att hjälp finns att få. Börja med att gå till din husläkare och berätta, det är ett första steg. Läs hela magrapporten HÄR!