/ Annons i samarbete med Valio / Jag minns fortfarande när kvargen kom till stan. Det var någonstans i början av 2010-2011 och plötsligt käkade alla kvarg. Jag och syrran bunkrade från en matbutik med specialpris och åt det till både frukost och mellanmål med diverse topping som musli, frukt, kanel och bär. Det enda som inte kändes så kul var den där saften som många envisades med att smaksätta med. Sedan dess så har kvargen funnits där och många varianter har lanserats genom åren. Nu kommer min samarbetspartner Valio med en nyhet som känns självklar - Valio Eila® laktosfri matkvarg som är en kokbar kvarg. Jag tillhör dem som tycker att ingen måltid blir komplett utan sås och gör gärna såser med kombinationen vispgrädde och créme fraiche (eftersom det blir godast). Men nu har jag fått ett tillskott i såsfamiljen! Med matkvargen så får man både syra och fyllighet direkt, vilket betyder att man inte behöver blanda flera olika saker på ett tag. Och matkvargen innehåller dessutom hela 7,6% protein vilket ger bra mättnad. Vad man mer kan ha matkvarg till? Skagenröra, i en klassisk gräddsås för att addera syra, i bröd som bakas på filmjölk, i lussebullar, i kalla såser, i varma såser, i en fiskgratäng, i bakning - för att nämna några. När Valio bad mig att göra ett enkelt och supergott (såklart!) recept med den nya matkvargen så tänkte jag direkt på kantareller, eftersom vi måste passa på att njuta av delikatessen så länge den bjuds. Det går givetvis bra att byta dem mot annan svamp när utbudet av kantareller tunnas ut. Smaklig måltid! Kantarellpasta med citron och kvargsås ca 4-6 portioner Ingredienser: Valfri pasta för 4-6 personer (jag tog bönpasta) ca 600 gram blandad svamp (kantareller, skogschampinjoner etc) 1 pkt Valio Eila® laktosfri matkvarg saften av 2 citroner 1 buljongtärning, gärna umami eller grönsaksbuljong Örtsalt och peppar Hasselnötter (kan uteslutas eller bytas mot t.ex. pumpakärnor eller sesamfrön) Ruccola Sugar snaps 1 rödbeta smör till stekning Gör såhär: Rör ihop Valio Eila® laktosfri matkvarg, citron, buljong, salt och peppar. Låt koka upp långsamt så det inte bränns i botten. Smaka av såsen så den blir så syrlig som du vill ha den. Koka pastan efter anvisning. Ansa och hacka svampen och stek den i smör tills vätskan ångat bort och den fått en gyllene färg. Hacka nötterna. Skölj ruccolan och sugar snaps, riv rödbetan och lägg på ett större fat. Rör ihop pastan, svampen och såsen. Smaka av med salt, peppar och citron. Lägg upp på fatet med grönsaker och strö över de hackade nötterna. Servera genast, njut! Det här med att servera maten på stora fat eller brickor är också en bra grej! » Mer receptinformation med matkvarg hittar du HÄR!