Reklam / Inlägget presenteras i samarbete med Falksalt. Alla tycker inte om att laga mat, och det blir inte lättare av att vi idag kan känna krav på att maten ska se snygg och trendig ut för att platsa på instagram. Prestationsångest i köket blir allt vanligare och det är egentligen inte så konstigt. Mat har blivit en statuspryl. Vi minns ju när surdegen kom och när nivån höjdes i och med sociala medier. Falksalt har gjort en undersökning som visar att 48 procent av svenskarna känner prestationsångest kopplat till matlagning när de ska ha gäster. 48%?! Och nästan en tredjedel (29 procent) i åldersgruppen 18-34 uppger att de någon gång tagit en bild på en maträtt i syfte att publicera den på sociala medier och sedan ångrat sig. Mat känns alltså kravfyllt för många. Jag förstår verkligen det. Jag är ju en del av det som får lägga arbetstid på att dekorera mina måltider lite extra eller fota maten mitt på dagen när det är fint ljus. Tillsammans med Falksalt vill jag försöka inspirera till mindre press och visa att det går att göra mycket med enkla knep. På bilden nedan ser ni en pasta, en helt vanlig pasta där utgångspunkten är rätt trist. Det är mat som jag tar till när tiden tryter eller när det behöver gå undan i vardagen. Pasta i sig är ganska intetsägande men med några enkla detaljer så blir den både smakrik och rolig. Koka pastan enligt anvisningar. Häll upp en burk krossade tomater i en kastrull, låt koka upp och smaksätt med det du gillar. Exempelvis vitlök, oregano, chiliflakes, honung, flingsalt, peppar och olivolja. Rör ihop med pastan. Toppa med färsk basilika, avokado, pumpafrön, flingsalt och gröna grönsaker. Klart! Vill du lyxa så blir det ännu godare med fetaost eller parmesan på toppen! Gör det enkelt för dig. Små saker som att servera maten i en tallrik istället för matlådan eller strö över krispiga grönsaker gör mycket och behöver inte bli så dyrt. Och all mat ser härligare ut med grönsaker som sällskap. Inlägget presenteras i samarbete med Falksalt.