/Annonssamarbete med Valio / Plättar gjort på Kefir, låter det bekant? Eller hur! Inte för mig heller! Scones gjort på Kefir? ELLER HUR! Jag hade inte heller gjort det. Men nu! Fick i uppdrag av min trogna samarbetspartner Valio att göra recept på deras senaste nyhet i Kefir-familjen. I Kefirfamiljen finns nu "Blåbär", "Hallon", "Naturell" och nu "Lätt". Jag brukar inte prata om lättprodukter men gör ett undantag för den här nyheten då jag vill lyfta Kefir som produkt. Eftersom många dricker den rakt upp och ner i glas så är den här som är något tunnare ännu lite mer lättdrucken. Men åter till scones och plättar. Vi tittar ↓ Jag bakade alltså Valios recept på scones med Kefir rakt av. Har gjort scones på andra mjölkprodukter förut men aldrig Kefir. Varför är Kefir så bra då? Valios Kefir innehåller till exempel tre gånger så mycket mjölksyrabakterier som yoghurt. Ett glas av Valios Kefir innehåller 2 miljarder goda bakterier! Enkelt förklarat så smakar den som syrlig filmjölk ungefär. Lite bränt där på toppen ja. Insåg att jag borde tryckt ner valnötskärnorna i degen och inte bara strösslat dem över men man lär sig så länge man lever och allt det där då. Dukade upp en rejäl frukost och fantiserade om när Corona är över och jag kan bjuda in mina vänner på inflyttningsbrunch. Det blev aldrig av innan och nu känns det långt borta. Kanske hinner jag både måla listerna gröna, sätta upp gardiner och göra klart tavelväggen innan man kan bjuda hem på kalas igen. Kuriosa är att 14 av 18 grejer på bordet är fyndade på loppis. En av anledningarna till att jag tycker om att jobba med Valio är att de, precis som jag, brinner för unga tjejers hälsa. Tillsammans har vi jobbat mycket med "Magrapporten" som de genomför med jämna mellanrum. Jag fick bland annat vara moderator i höstas när senaste Magrapporten presenterades för media. Magrapporten visar sorgligt nog att just unga tjejer mår sämre och att deras maghälsa är förknippat med mycket stress, prestation och tabu. Bland kvinnor i åldern 16-30 år uppger så många som 6 av 10 (61 procent) att de haft besvär med magen det senaste året. Åldersgruppen 25-30 år upplever sig mest begränsade vilket också påverkar deras allmänna välbefinnande. Läs Magrapporten här! Men åter till min goda stund med plättar, scones och fantasi om den kommande kompis-brunchen. Bilden ovan kallar vi för "the face of nöjd, nöjd, nöjd". *Myser* Men sluta nu dreglar vi. Recept Scones med Kefir 50 gram Valio laktosfritt smör 2 dl havregryn 3 dl vetemjöl 2 dl Valio laktosfri Kefir, valfri variant 2 tsk bakpulver 1 nypa salt Gör såhär: Sätt ugnen på 250 grader. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt tillsammans med finfördelat smör. Tillsätt Kefiren och rör ihop. Forma till fyra lika stora bollar och klappa ut dem något på plåten. Grädda i 12-15 minuter. Servera med färskost, marmelad eller annat som är gott. Recept plättar med Kefir 200 ml Valios Kefir, valfri variant 1,5 dl vetemjöl 2 ägg 1 nypa socker 1 nypa salt 1 msk smält kokosolja 0,5 dl kokande vatten Gör såhär: Rör ihop Kefir, ägg, socker och salt. Sikta ner mjölet och rör ihop. Koka upp vattnet och låt svalna en kortis. Rör ner i smeten. Känn av konsistensen och tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt vila i 5-8 minuter. Rör ner kokosoljan. Stek som plättar eller små pannkakor med smör. Servera med vispad grädde, färska bär, hasselnötskräm eller annat du gillar. Jag började bli trött i blicken mot de sista bilderna. Man är ju inte van att fota på det här sättet nu för tiden, hehe. Så min kära projektledare Elin Sjödén sa något så olämpligt att till och med jag som alltid har ett gammalt hederligt snuskskämt redo blev generad. Det var kul! Det är inte ofta hon får mig generad men gudars, här lyckades hon. 1-0 till Sjödensk. Tack till Valio som fick mig att upptäcka att plättar och scones blir förbannat goda med Kefir och tack till Elin som fick mig att skratta när vi fotade det här. Testa gärna att baka de här recepten och tagga mig och Valio om ni gör det så vi får se vad ni tycker. Kan inte tvinga er att prova, men lova att ni provar? :))))) → Läs mer om syrad mat och vad de goda mjölksyrabakterierna gör för oss här!