/ Annons i samarbete med Gold&Green / Jag vet knappt vart jag ska börja det här inlägget för det finns så mycket att säga. Men såhär: Visste ni att havre är väldigt proteinrikt? Har ni hört talas om Pulled Oats? Det är något av det mest hypade i matväg som nu kommit från Finland till oss i Sverige. Pulled Oats är ett veganskt protein som fått flera utmärkelser, blivit tweetat ihop med presidenten (typ) och är mer proteinrikt än kyckling. Och innehåller alla essentiella aminosyror. Och innehåller inga tillsatser eller kemikalier. Jag vet, det låter nästan för bra för att vara sant. Men det är gott också! Jag vill inte ens försöka återberätta det här själv, så jag uppmuntrar dig som blivit nyfiken att läsa historien om hur Maija Itkonen läste en artikel om framtidens fejkkött (ick ...) smakade som kyckling och hur det blev startskottet till det som idag är de prisbelönta Pulled Oats. Läs HÄR! Imponerande, eller hur? Jag kom i kontakt med Pulled Oats för första gången när min koordinator Elin kom tillbaka från deras pressträff och sa "de här måste vi samarbeta med". De verkar ha hört oss för det är nu verklighet. Ni som hängt med i bloggen ett tag vet att jag sedan några år tillbaka äter allt mer vegetariskt och vegansk. Anledningen till att jag började dra ner på kött är så enkel som att det öppnades en ny värld av inspiration när vegetariskt och veganskt började ta plats i sociala medier och medvetenheten om hur kött påverkar vår planet gör att det var svårt att inte dra sitt strå till stacken. Jag tror inte på att uppmuntra alla till att bli radikala och förbjuda allt - däremot så är jag övertygad om att vi kan inspirera varandra till att våga prova nytt och hitta en variation som ger hälsa, matglädje och inspiration. Ett sätt är att testa sådana här klockrena nyheter och bara byta ut köttfärsbiffarna som man skulle ha gjort på ren rutin, till biffar av pulled oats istället. Ett annat sätt är att laga en enkel pasta med kantareller (eller valfri svamp) där köttet inte ens behövs. Eller att börja variera skinkan på mackan med skivad avokado eller jordnötssmör. Låt oss nu lägga fokus på biffarna som jag gjorde. ↓ Jag utgick från ett av deras egna recept som finns HÄR, men förenklade det en aning efter det jag hade hemma. Recept biffar med pulled oats 8-12 biffar Ingredienser: 1 vitlöksklyfta 1 msk olivolja en nypa salt 250 g Pulled Oats® ingefära eller tomat 1 ägg 1/2-1 tsk havssalt svartpeppar smör att steka i sesamfrön och chiliflakes Gör såhär: Knäck ett ägg i en bunke och rör ihop med kryddorna och pressa i vitlöken. Smula ner Pulled Oats och rör ihop. Låt gärna stå i ca 15 minuter. Forma till biffar, stek i smör och strössla över chiliflakes och sesamfrön. Servera med ugnsbakad klyftpotatis, avokadosalsa och yoghurt som blandats med koriander (eller mynta), salt och peppar. Eller andra tillbehör som du gillar. Avokadosalsa Ca 2-3 personer Ingredienser: 1 mango 1 gurka 2 avokado 1 ask coctailtomater 1 kruka koriander 1 tsk balsamvinäger 1 vitlöksklyfta ½ dl olivolja 1-2 lime salt, peppar, chiliflakes Gör såhär: Rör ihop oljan med vinägern, pressa i limen och vitlöken. Skala och hacka resten. Smaksätt med kryddorna. Servera! Och vill man unna sig en stund som är alldeles extra härlig så kanske man gör rätten ovan (efter att ha vart ute och andats frisk höftluft) och bäddar ner sig med en bra bok på balkongen (med många filtar) eller i soffan (också med många filtar). Och äter i lugn och ro. Med avstängd telefon. Ja.