Reklam / I samarbete med Valio. Något av det mest avkopplande jag vet är att laga mat i lugn och ro. Därför kändes det extra lyxigt att få följande arbetsuppgift av min samarbetspartner Valio: "Skapa två recept med vår nya laktosfria kvarggrädde." Sagt och gjort. Jag provlagade ett par recept, innan jag landade i de två vinnarna. Blomkålssoppa med rotfrukter, citron och kokt ägg. Ugnsbakad torsk i saffranssås. Båda har en bas av kvarggrädde vilket ger en god syra, samtidigt som man får den goda gräddiga smaken. Kvarggrädden är fin att variera med eftersom den ger mer protein än vanlig grädde och passar bra i matlagningen. Ni hittar recepten nedan! Blomkålssoppa med rotfrukter, citron och kokt ägg. ca 4 portioner Ingredienser: 8 dl grönsaksbuljong 1 litet paket Valio Eila Kvarggrädde 1 blomkålshuvud 1 vitlöksklyfta 3 morötter 3-4 potatisar 1 zucchini Färska kryddor, exempelvis basilika eller dill Olivolja Färsk citron Valfria frön Salt Vitpeppar Löskokta ägg Gör såhär: Skär blomkålen i mindre bitar och koka upp grönsaksbuljong. Lägg i blomkålen, vitlök, droppa ner olivolja och salt. Låt koka tills blomkålen mjuknat. Använd koktiden till att skala och dela potatis, morötter och zucchini i mindre bitar. När blomkålen är klar, mixa den till en slät soppa. Stek rotfrukterna snabbt i smör så de får lite färg och lägg dem sedan i broccolisoppan och låt koka ihop under några minuter. Smaka av med citron, vitpeppar och olivolja. Servera med löskokta ägg, citron, valfria frön och färska örter. Ugnsbakad torsk i saffranssås. Ca 4 portioner 2 pkt torsk, färsk eller tinad ca 6-8 potatisar 2 pkt saffran ca 5 dl Valio Eila Kvarggrädde 1 Valio Eila crème fraiche 1 purjolök 1 valfri lök saft av 1/2 citron 1 liten påse bladspenat salt, peppar, grönsaksbuljong Pumpakärnor Gör såhär: Koka potatisen mjuk i en kastrull. Rör ihop kvarggrädde, saffran, creme fraiche, grönsaksbuljong, salt, peppar och citron. Låt koka upp. Smörj en ugnssäker form med kokosolja eller smör. Hacka spenat, lök och purjolök i mindre bitar och lägg som en bädd i formen. Lägg på torsken och häll över saffransgrädden. Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills torsken blivit genomstekt och grädden bubblar ordentligt. Servera tillsammans med (pressad) potatis, rostade pumpakärnor och färska örter. Läs mer om Valio Eila Kvarggrädde HÄR. Och prova recepten såklart. Hepp! I samarbete med Valio.